A leggyakoribb tévhitek az adathordozók biztonságos tárolásával kapcsolatban

Az adathordozók biztonságos tárolásának alapvetően ellentmond az az eljárás, amikor a mentési szalagokat a rajtuk tárolt adatok keletkezési helyével azonos helyszínen, ugyanabban az épületben tárolják. Így ha az adott épületet valamilyen káresemény éri, akkor sem az eredeti adatok, sem pedig az azokról készült mentések nem fognak rendelkezésre állni.

Minden olyan megoldás, amelyet házon belül kiviteleznek és esetleg még meg is védi az adathordozókat a fizikai megsemmisüléstől, az adatok mindenkori hozzáférhetőségét nem képes biztosítani.

Az adathordozók off-site tárolása során viszont nagyon minimális annak a valószínűsége, hogy egyszerre a távoli adathordozót és az eredeti adatot is káresemény érje. Így lehetővé válik, hogy mentései akkor is rendelkezésére álljanak, amikor az eredeti adatok nem érhetőek el.

Tévhitek

"Mi az iroda egyik szekrényében tároljuk a mentési szalagokat"

"Egy tüzálló széf garantálja mentéseink biztonságát"

"Nálunk a rendszergazda viszi haza a mentéseket"

"Mentési szalagjainkat off-site tároljuk, méghozzá egy biztonságos bankfiókban"
 

A leggyakoribb tévhitek az adathordozók biztonságos tárolásával kapcsolatban


A legkritikusabb pontok

Tárolás az iroda egyik szekrényében

  • Dolgozói bosszúállás, megvesztegetés, szakképzetlenség, szabályozatlanság
  • Illetéktelen személyek általi lopás, jogosulatlan változtatás

Tárolás egy tűzálló széfben

  • Egyoldalú védelem

Tárolás a rendszergazdánál

  • Szállítás során felmerülő mágneseződés (metró, villamos, troli) és hőingadozás
  • Szállítás során keletkező fizikai sérülések (leesés, rázkódás, ütődés)

Tárolás egy bankfiókban

  • Nagyfokú koncentráltság
  • Korlátozott rendelkezésre állás (nyitva tartás órái) 

A futárcéges szállítás veszélyei

A futárcégek nem adathordozók szállítására specializálódtak, így nem képesek biztosítani a számukra megfelelő körülményeket.

Az egyszerű pénzkazettákban, fémdobozokban a mentési szalagok nincsenek rögzítve, szállításkor a doboz falához verődhetnek. Ha a doboz leesik, a fizikai sérülés miatt az adathordozón lévő számtalan apró műanyag alkatrész eltörik.

A futárcéges szállítások során használt fémdobozok könnyen mágneseződnek. Járműveik és szállító konténereik nincsenek szigetelve, így nem védik az adathordozókat a hőingadozástól.

A szállítás során nem keletkezik részletes nyilvántartás és nem lehet pontosan nyomon követni a szállítás folyamatát sem.

Az adathordozók nincsenek záró plombával biztosítva, melynek sérüléséből megtudhatnánk, hogy az adatokhoz történt-e illetéktelen hozzáférés.