Gyakran ismételt kérdések

Miért olyan fontos ekkora figyelmet szentelnünk adathordozóink biztonságára?

A régebben használt kazettákhoz képest mára a mágnesszalagokon lévő adatok írási sűrűsége megnőtt, emiatt sokkal érzékenyebbé váltak a fizikai behatásokra. Így már a kisebb felületet érintő károsodások is jelentős adatvesztéssel járnak, emiatt jobban oda kell figyelni a szalagok kezelésére.

Ha katasztrófa vagy más ok miatt a saját számítóközpontjában tárolt adatai megsemmisülnek, vagy hozzáférhetetlenné válnak, akkor csak a külső, távoli helyszínen tárolt mentések használhatóak az üzletmenet folytonosság helyreállítására.

Cégünknél a rendszergazdák viszik haza a mentéseket. Ez a megoldás miért nem biztonságos?

  • Keletkezik ilyenkor az Ön Cégénél átadás/átvételi jegyzőkönyv?
  • Rendelkeznek arról állandóan érvényes leltárral, hogy mely mentések vannak offsite (külső helyszínen)?
  • Kiderül-e, ha a házból kikerült mentéseket illetékteleneknek adják, vagy esetleg elvesznek?
  • Vajon a rendszergazda táskájában is ellenőrzöttek a környezeti feltételek?
  • Mi történne, ha munkatársát szállítás közben baleset érné, vagy kirabolnák és a mentési szalagok megsemmisülnének?

Miért nem elég, ha egy tűzbiztos széfben tároljuk a mentéseinket?

A tűzbiztos széf a tűztől talán egy darabig megvédi az adatait, de mi történik, ha irodaháza összeomlik, és a széf a törmelékhegy legeslegalján van, ahonnan hetekig tart majd előhozni? Ugyanez igaz a vízálló széfre és az árvízre is.

Mi garantálja, hogy a külső elhelyezés során céges adatainkhoz senki sem fog hozzáférni?

Az illetéktelen hozzáférések kiküszöbölése érdekében több biztonsági intézkedést is használunk, mint például:

  • Az adathordozó táskák lezárása egyedi azonosítóval ellátott biztonsági plombával vagy címkével történik, melyek jeleznek mindennemű nyitási és manipulációs kísérletet. Így Ön biztos lehet abban, hogy adataihoz nem történt illetéktelen hozzáférés.
  • Az adattároló táskák kezelését mind az Ön cégénél, mind pedig a MediaVault-nál csak az erre előzetesen feljogosított személyek végzik.
  • Az adathordozó táskákon nem szerepelnek nevek, csak vonalkódos azonosítók, melyből egy illetéktelen személy nem tud következtetni a megbízó kilétére.
  • A táskák státuszáról állandó, érvényes leltárt tekinthet meg.
  • Duál kontroll - négyszem-többszem elv alkalmazása a táskák kezelése során. Mindig, mindenhol legalább két ellenérdekű személy van jelen az esetleges visszaélések kiküszöbölése érdekében.

Mi történik, ha a szállító autót baleset éri és az adathordozók megsemmisülnek?

Ha az adathordozók szállítása közben a szállító autót valamilyen baleset éri és megsemmisülnek az adathordozók, akkor nem maga az adat veszett el, hanem csak a másolata, azaz nem adatot veszítettünk, hanem csak redundanciát.

Ilyen esetben Ön 2 órán belül értesül a baleset tényéről és azonnal új mentést tud végezni.

Normál futárcéges szállítás nem megfelelő?

Az átlagos futárcégek nem érzékeny adathordozók szállítására specializálódtak, így nem biztosítják azokat a feltételeket, amelyek tökéletesen garantálják az adatok fizikai védelmét és kizárják külső személyek illetéktelen hozzáférését. 

Fizikai sérülés

Az egyszerű pénzkazettákban, fémdobozokban a mentési szalagok nincsenek rögzítve, szállításkor a doboz falához verődhetnek. A fémdoboz rozsdásodhat, ami szennyezheti az adathordozókat. Ha a doboz leesik, az adathordozó megsérülhet, a kazetta részeit alkotó számtalan apró műanyag alkatrész eltörhet.  

Az adathordozó önmagában már ettől is használhatatlanná válik. Az is előfordulhat, hogy ezt észre sem veszik és a sérült kazettát újra beteszik a mentő egységbe. Ekkor az apró törött darabok visszafordíthatatlan és garanciálisan nem javítható hibákat fognak okozni a mentő egységben.

Mágneseződés veszélye

A futárcéges szállítások során használt fémdobozok könnyen mágneseződnek, így tönkretéve a kazettán levő adatokat.

Hőingadozás

A szállítás során használt járművek és dobozok nincsenek szigetelve, így nem védik az adathordozókat a hőmérsékletingadozástól.

Illetéktelen személyek hozzáférése

Futárcéges szállítás során Ön nem tudja nyomon követni a szállítás folyamatát, illetve adathordozói nincsenek olyan záró plombával biztosítva, amely megbontásából Ön rájöhetne, hogy adataihoz nem történt idegen hozzáférés.

A szolgáltatás jogilag kiszervezésnek minősül?

A szolgáltatás jogilag nem minősül kiszervezésnek, mert Ön zárt táskákat ad nekünk és mi zárt táskákat adunk vissza Önnek, tehát nem történik semmilyen adatkezelés.

 

Kapcsolódó anyagok: 

Szolgáltatás bemutatása
Páncélterem
Szállítás
Média menedzsment