Az „Adatfutár” kifejezés története

Az „Adatfutár” kifejezés a MediaVault szolgáltatásban közreműködő, speciális szaktudással rendelkező futárok megnevezése, akik a biztonsági mentéseket tartalmazó adathordozók szakszerű szállításáért és precíz átadás-átvételéért felelnek.

Az „Adatfutár” elnevezést Mátyás Gyula, a MediaVault Hungary Kft. ügyvezetője alkotta meg 2005-ben, amikor a MediaVault szolgáltatás elindult. Akkoriban – mivel a pozícióra nem volt megfelelő magyar megnevezés – nagy fejtörést jelentett, hogy az álláshirdetésekben hogyan nevezzük a szolgáltatásban résztvevő, speciális futárfeladatokat ellátó keresett személyeket.

Az Adatfutárokkal szemben munkájuk során alapvető elvárás az üzleties megjelenés, az angol nyelvtudás, továbbá a speciális hordozható számítógépek és egyéb kiegészítők kezelésének ismerete. Az ilyen jellegű pozíciót angolul „courier”-nak hívják, ennek magyar „futár” megfelelője azonban nem tükrözi vissza azokat a plusz elvárásokat, amit egy átlagos futárhoz képest egy Adatfutárnak teljesítenie kell. A futárfeladat specialitásának leírására született meg az „Adatfutár” elnevezés, mellyel az álláshirdetések is kifejezőbbé váltak.

Az „Adatfutár” szót a Magyar Szabadalmi Hivatal 2010.05.31-én védjegyként lajstromozta és használata a MediaVault Hungary Kft. kizárólagos jogosultságában áll.